Salep üretimi için tohumlar toprakla buluştu

37 Görüntüleme

Erenler Alancuma’da 500 dönüm alan üzerinde hayata geçirilecek Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi’nde ekimler devam ediyor. İlk salep ekimini gerçekleştiren Başkan Yüce, “Katma değeri yüksek ve nesli tükenmekte olan salep bitkisi için ekim çalışmalarımızı başlattık. Bereketli ve hayırlı olsun” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Erenler Alancuma’da hayata geçirilecek Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi’nde başlatılan salep ekimine katıldı. Salep bitkisinin yumru şeklindeki tohumlarını toprakla buluşturan Başkan Yüce, “Erenler Alancuma’da 500 dönümlük alanda hayata geçireceğimiz Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezimizin ilk çalışmalarını kenevir ekimi ile başlatmıştık. Şimdi ise katma değeri yüksek ve nesli tükenmekte olan salep bitkisi için çalışmalarımızı başlattık. Bereketli ve hayırlı olsun” dedi.

 

Kendi tesislerimizde toz haline getirilecek

Başkan Ekrem Yüce, “100 dönümlük kenevir ekiminden sonra salep ekimini de çok şükür gerçekleştirdik. Toprağı işleyerek yastıklarını hazırladığımız alana, organik solucan gübresi takviyesi de yaparak 230 kilogramlık salep yumrusunu toprakla buluşturuyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu ekimle öncelikle kendi tohumlarımızı elde etmiş olacağız. Elde ettiğimiz bu tohumlar ile tesis ettiğimiz anaçlık alanda salep üretimlerimizi gerçekleştireceğiz. Takip eden yıllarda ise üretilen salep yumrularının projemiz kapsamında kurulacak işleme tesisinde kurutularak toz hale getirilmesini ve pazara sunulmasını hedefliyoruz” dedi.

Salep bitkisi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amaçlıyoruz

Açıklamalarına devam eden Başkan Ekrem Yüce, “Şehrimizi tarım noktasında en üst seviyeye çıkartmak için çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Endüstriyel kenevir ile başlayan serüvenimiz Osmanlı sarayının içeceği olan ve dondurma üretiminin en önemli hammaddesi olan salep ile devam ediyor. Sakaryamıza katma değer katacak olan tüm tarım faaliyetlerinin şehrimizdeki ilk üretimini gerçekleştirerek, bölge çiftçimize de bu konuda gerekli eğitim ve desteği vereceğiz. Yapılacak olan Salep yetiştiriciliği ile bir taraftan doğanın korunması sağlanırken diğer taraftan bölge çiftçisini marjinal ürünler ile tanıştırılması, katma değeri yüksek ve nesli tükenmekte olan salep bitkisi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amaçlıyoruz. Bioçeşitliliği muhafaza etmek ve gelecek nesillere aktarmak adına çok özel ve önemli bir adım atmış bulunmaktayız. Allah utandırmasın. Bereketi bol olsun” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir